Hírek

A Kozmutza iskola diákjai is részt vettek a szomszédos XI. kerület Világnyitók című programján
Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élő emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira.
2015-12-10

A Fogyatékos Emberek Világnapjának alkalmából ismét összefogtak Újbudán a civil szervezetek, intézmények, a Nem Adom Fel Alapítvány, valamint a XI. kerületi Önkormányzat: a kerületi 4. osztályos kisiskolásoknak szóló „Világnyitók” című program felhívja a figyelmet az integráció fontosságára, a számos interaktív és játékos feladat, különleges képregény és animációs film, pedig a társadalmi sokszínűségre. A rendezvényre különleges vendégeket is hívtak a szervezők. Tekintettel a jövő évi paralimpiára, az idei rendezvényen paralimpikonok is részt vettek.

A „Jobb velünk a világ!” rendezvénysorozat eseményei között, idén ismét számos interaktív és játékos feladattal várták az Újbudán tanuló 4. osztályos gyermekeket, melyhez ezúttal budafok-tétényi diákok is csatlakoztak. A diákok, osztályfőnökeikkel együtt, önkéntesek vezetésével, segítségével járták végig a résztvevő intézmények és civil szervezetek által kialakított állomásokat. A feladatok során - többek között - kipróbálhatták magukat ülőröplabdában, közös kézműveskedésben, vak akadálypályán, megismerhettek speciális segédeszközöket. A programot különleges produkció, a paralimpikonok bemutatója zárta.

A sport, mint az integráció eszköze

- Az integrációt, az egyenlő esélyek jelentőségét, fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni – mondja Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. - A sport, a paralimpia az egyik leghatékonyabb eszköze az integrációnak. A paralimpia a mozgássérült, látássérült, enyhén értelmi fogyatékos sportolók olimpiája. Ugyanolyan kemény felkészülést kíván, mint az olimpia, ezért ugyanabban az évben, ugyanazon a helyszínen rendezik meg. 2016. szeptember 7-18. között lesz a következő paralimpia, közvetlenül az olimpia után Rió de Janeiróban. Gőzerővel zajlik a felkészülés. Már  öt magyar kijutóval büszkélkedhetünk. Látássérült judóban Szabó Nikolett, mozgássérült sportlövészetben Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula,  para-kajak-kenuban Váczi Anita, valamint látássérült kerékpárosaink szereztek még egy kvótát. A sportolók igazi példaképek, azt szimbolizálják, hogy kitartással, akaraterővel bármit el lehet érni, nincs lehetetlen. A programon résztvevő gyermekek olyan sportolókat ismerhettek meg, akik már eddig is szép eredményeket értek el és komoly esélyük van kijutni a 2016. évi paralimpiára. 

A Fogyatékos Emberek Világnapjának az egyik legfontosabb üzenete számunkra: valójában nincs külső akadály egymás megértése, elfogadása irányában. Az akadályok ugyanis bennünk vannak, és ha egy kicsit is akarjuk, egy mozdulattal lerombolhatjuk őket – hangsúlyozza Szabó László.

- Az élet számtalan területén fontos, hogy kitartóak legyünk, ne adjuk fel – mondja Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. A Világnyitók című rendezvényen az elmúlt 4 évben közel 1200 kisiskolás vett részt örömmel, érdeklődve és nyitottan. Új információkhoz jutottak, a fogyatékos emberek részvételével pedig személyes tapasztalatokat is szerezhettetek sérült embertársaikkal. A program hosszú távú hatása, hogy az ép és sérült gyermekek közös élményei rugalmasabb világképet alakítanak ki a fogyatékkal élőkről, ezáltal nagymértékben hozzájárulnak a fogyatékos emberek társadalmi elfogadásához.

Képregényt kapnak a kisiskolások

Az iskolások között népszerű eszközökön keresztül, egy képregény és egy hozzátartozó animációs film is segíti a társadalmi szolidaritás és elfogadás érzésének kialakítását, és a fogyatékos emberek életének bemutatását. A képregény hősei ép és fogyatékos emberek, akik valós vagy fikciós szituációkban mutatják be azt, hogy egy sérült miben és hogyan válhat értékes tagjává egy közösségnek. A rendezvényen résztvevő gyerekek az Újbuda Prizma Kft. állomásán spirálozták be azt a képregényt, amelyet ezután emlékül elvihetnek magukkal. Munka közben belelátnak abba a folyamatba, miként dolgoznak a megváltozott munkaképességű munkavállalók.

A fogyatékos gyerekeknek is szükséges az érzékenyítés

Az immáron 5. éve megszervezett programra felfigyelve a Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből is érkeztek résztvevők.

- Intézményünk, alapvetően a tanulásban akadályozott (enyhe értelmi fogyatékos) tanulók oktatását-nevelését végzi. Integráltan fogadunk autizmus spektrumzavarral küzdő és értelmileg akadályozott (középsúlyos értelmi fogyatékos) tanulókat is - mondja Metzkerné Horváth Katalin gyógypedagógus, osztályfőnök. - Miért is van szükség érzékenyíteni a fogyatékos gyerekeket a fogyatékossággal kapcsolatban? Bár diákjaink is fogyatékkal élnek, toleranciájuk nagyon alacsony egymással és másokkal szemben is. Nehezen fogadják el a másságot. Diszkriminatívan viselkednek egy látható (testi) fogyatékkal élő emberrel szemben, hiszen tűrőképességük gyenge. Csak saját tapasztalat útján tudják megérteni azt, hogy milyen hátrányokkal jár a testi fogyatékosság, hogy segíteni kell őket. Számukra ez a valódi megértés útja, ezért is nagyon örülünk, hogy részt vehetünk ezen az újbudai rendezvényen – tette hozzá az osztályfőnök.

Forrás: ujbuda.hu

Kapcsolódó képgaléria: