Hírek

Nemzeti összetartozás napja
Civil kezdeményezésre újabb országzászlót avathatunk Tétényben
2020-06-03

Budafok-Tétény önkormányzata idén a Nemzeti összetartozás napja alkalmából zárt körben tartja meg rendezvényét. Június 4-én 16 óra 30 perckor kerületszerte megszólalnak a templomharangok, így a lakosság szimbolikusan lehet részese a megemlékezésnek.

A június 4-i megemlékezés ezúttal egy szimbolikus elemmel is kiegészült annak érdekében, hogy a kerület teljes lakossága egyidejűleg átérezze a nemzeti összetartozásunk üzenetét, szellemiségét. A rendezvényen beszédet mond Karsay Ferenc polgármester, Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke és Bánhegyi Ferenc történelemtanár, szerző.

A megemlékezéshez kerületünk valamennyi egyházi közössége csatlakozik a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által kezdeményezett „Szóljanak a harangok!” felhívásnak eleget téve, melyben felekezettől függetlenül hívnak minden egyházközösséget közös imádkozásra és arra, hogy a Kárpát-medence egész területén 2020. június 4-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor  100 másodpercig szóljanak a harangok a magyarság számára oly tragikus trianoni döntésre emlékezve.

Az egyszerre felzúduló harangszót így minden budafok-tétényi hallhatja, és akár otthonában, imádsággal maga is csatlakozhat a megemlékezéshez.

Budafok-Tétény a határon túli magyarság, a velük való összetartozás kifejezését kiemelt ügyként kezeli. Ennek kifejezéseképpen kerületünk 2013-ban elsőként tűzte ki a Polgármesteri Hivatal épületére a székely zászlót, és ezt az összefogást azóta is erősítjük az Őrtűzgyújtás a Székelyföldért programunkkal, valamint Karsay Ferenc polgármester rendszeresen szervez zarándoklatot Csíksomlyóra, amelyhez bárki csatlakozhat. Idén sajnos ebben a szakrális élményben nem osztozhattunk.

Június 4-én civil kezdeményezésre egy újabb országzászlót is felállítanak. Büszkeség, hogy kerületünkben az itt élő polgároknak rendkívüli jelentőséggel bír a határon túl élő magyarság megsegítése, az összetartozás erősítése. Az emlékművet Fülöp Ákos pélbános szenteli fel, és természetesen mindkét rendezvényen elhangzik a magyar Himnusz, a Székely Himnusz és a Szózat. Az esemény koszorúzással zárul.

(Lapzártánk miatt a megemlékezésről későbbi lapszámainkban fogunk részletesebben beszámolni).

(VH)