Zelei Miklós - Vendégség

Időpont: 2020-03-14 19:00
Helyszín: Rózsavölgyi Közösségi Ház, 1221 Budapest Ady Endre út 25.
További információ:

Zelei Miklós Vendégség című drámájának egyedi, tematikus feldolgozása 4 tételben.


A dráma cselekménye titkos házkutatás egy pesti lakásban a rendszerforduló előtti karácsonyi ünnepek idején, néhány héttel a III/III lebukásról, az úgy nevezett Dunagate-ügyről 1990. január 19-én a Graffiti moziban látott sajtótájékoztató előtt. A dráma szerzője „folytatja Páskándi Géza 1968-69-ben írt Vendégség –drámáját, amely Dávid Ferenc unitárius püspök házában 1578 karácsonyán teljesedett be. Mi az, ami több, mint négy évszázaddal később is ugyanolyan?
Az izgalmakban gazdag, groteszkszíndarab a rendszerváltó időket megmutatva, mai életünk kérdéseire keres válaszokat négy színházi estén, a darabból kibontott négy, önálló konfliktus színpadra állításával, amit mind a négy alkalommal elemző, feldolgozó beszélgetés követ.

Az előadásokra és az őket követő beszélgetésre tisztelettel meghívjuk.

A következő esték:2020. április és május.
Az előadások napját az új meghívóban fogjuk megjelölni.

Játsszák:
Dr. Szűcs Sarolta ügyvéd, főhadnagy - Kökényessy Ági
Machináss Péter százados -Almási Sándor
Dramaturg:Bártfay Rita
Rendező: Léner András
A beszélgetéseket vezeti: Gazsó L. Ferenc
Minden alkalommal a Rózsavölgyi Közösségi Házban

Cím: Budapest XXII. kerület, Ady Endre út 25.
Megközelíthető a 41-es villamossal Rózsavölgy alsó megállóig, illetve autóval.
Zelei Miklós Vendégség című drámáját a kecskeméti Forrás című folyóirat közölte, 2016. májusában. Páskándi Géza Vendégség című hitvitázó drámája a kolozsvári Korunk 1970. áprilisi számában jelent meg. Mindkét szövegkönyv elérhető a neten.
„Páskándi Gézát büntették azért, mert magyar. Mániákusan védte a magyar nyelvet. Vallotta, hogy nem az emberiséget kell megmenteni, hanem a nemzeteket.” Léner András a Korunk 2019. májusi számában. Lásd: a világhálón!